Plníte si své sny?

10

Všichni máme sny. Já si přeju stát se spisovatelkou, vy si přejete pořídit si hospodu, on si přeje přeplavat kanál La Manche a oni si přejí založit hudební skupinu. Bohužel, většina našich snů se nikdy nesplní, protože nemáme odvahu je uskutečnit. A věříme-li, že si sny splnit nemůžeme, pak si je jistě nesplníme.

„Ať už si myslíte, že to dokážete, nebo že to nedokážete, v obou případech máte pravdu.“ Henry Ford 

Proč si neplníme své sny?
V cestě k naplnění snů nám stojí především strachy nejrůznějšího charakteru:

Pět kroků vedoucích k cíli

1. Přestaňte řešit ostatní, začněte řešit sebe. Některé věci děláme jen proto, abychom se zalíbili ostatním. Bojíme se zavržení. Ptáme se: Co mám udělat, aby byli ostatní spokojení, abych je oslnil, zvýšil svoji hodnotu? Ale měli bychom si říct: Co mám udělat, abych byl šťastný já? Pátrejte v sobě a dovolte si věnovat pozornost svým snům. Ptejte se sami sebe, co vám brání je uskutečnit, a racionálně zhodnoťte, zda nejsou důvody, proč jen sníte, pouhými výmluvami.

2. Zvolte si cíl cesty a vydejte se za ním. Vyberte si jeden konkrétní sen, který si začnete plnit. Tak budete mít dostatek energie pro jeho splnění. Mnoho lidí dělá chybu, že si chtějí splnit více snů najednou. Nemají na to dost síly a v průběhu realizace rezignují. Začněte přemýšlet nad možnostmi, jak cíle dosáhnout. Možná zjistíte, že k tomu potřebujete získat určité vzdělání, projít školením, vyčlenit si hodinu nebo dvě denně na „plnění snu“.

3. Denně si připomínejte, co je vaším cílem. Častou překážkou bývá nedostatečná motivace. Je důležité ji denně posilovat. S motivací je to podobné jako se svaly – když je přestanete posilovat, ochabnou. Připomínejte si, co je vaším cílem a co pro vás znamená jeho dosažení.

4. Pište si deník. Denní písemné záznamy mají rekapitulovat průběh vaší dosavadní cesty. Utřídíte si myšlenky a po čase uvidíte posuny v činnosti i směr, kterým se ubíráte. To vám pomůže zefektivnit vaše úsilí.

5. Vytrvejte. Plody vaší práce se nemusí objevit hned. Je dobré s tím předem počítat. Možná přijdou i komplikace. Nedovolte, aby vás ochromily. Přemýšlejte o nich, využijte je jako milníky na své cestě.

Zdroj: http://psychologie.cz/splnite-si-sve-sny/

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.