4 týdny, které vám docela změní život

Dnes jsem na www.pronaladu.cz narazila na skvělý článek o velmi jednoduché metodě, díky níž můžete za pouhý měsíc změnit svůj život k lepšímu. Tady je:


Na každý týden připadají tři úkoly, které si musíte zařadit do rozvrhu. A během celého měsíce je plnit. Ideální by to bylo i déle, ale to už si rozhodnete sami.

Týden 1. Očista těla a vědomí

Brzy vstaňte, nejlépe ještě před šestou. Získáte pro sebe čas, kterého nikdy během dne nemáte dost. Získáte klid a ticho, nic vás nebude rušit, až se budete věnovat svým záležitostem. Doma všichni spí.Je to ideální doba pro ranní cvičení, naladění těla na stoprocentní prožití dne.

Lenost a neochota k brzkému vstávání určitě nejsou ukazatelem únavy. Mně říkají, že se vám nechce žít svůj vlastní život. Proč lézt z postele, zase to zamračené ráno, metro, dopravní zácpa, práce…

Kdyby tak naší první myšlenkou bylo „Už aby bylo ráno a začal nový den!“ Určitě souhlasíte, že s takovým přístupem by časné vstávání nebylo žádný problém. Když se nad tím zamyslíte, funguje podobný přístup oběma směry: Život hraje všemi barvami a září – bude se vám lehce vstávat z postele. Anebo… Budete lehce vstávat z postele – a život bude hrát všemi barvami a zářit!

Lehká strava. K nastávajícím změnám budete potřebovat velký objem energie. Nyní ji vydáváte na to, aby vaše tělo udržovala v normálním funkčním stavu i přes škodlivé vlivy alkoholu, cigaret, těžké a tučné stravy, pečiva a sladkostí… Každý má nějaký seznam svých slabůstek, to si zaškrtněme. Nebo raději – vyškrtněme.

Sami si můžete zvolit styl stravování, který vám připadá zdravý. Jisté je, že alkohol, chipsy, sladké limonády, polotovary a fast-food nepatří do žádného konceptu zdravého stravování. To všechno raději vyřadíme. Porce zmenšíme a nebudeme se přejídat před spaním. V ostatním naslouchejme svému tělu nebo radám dietologa.

Jezte lehké, zdravé a chutné jídlo. Získáte tak dostatek energie.

Sport. Nejoblíbenější a nevyhnutelná povinnost. Tonus a zdraví fyzického těla jsou nezbytnou podmínkou zdraví duchovního. Pohyb, jak známo, je život. Takže abychom probrali život (a ducha) ve svém unaveném těle, musíme ho rozpohybovat! Jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Někdo zvolí jógu, běh či tanec. Snažte se každý den víc pohybovat, jakýmkoli způsobem: tančete si před zrcadlem, když se vypravujete do práce, nejezděte výtahem a vyběhněte raději schody; nebo se potrapte ve fitku, podle svého výběru.

Týden 2. Očista prostoru, závazků a vztahů

Očista prostoru. Vyházíme všechno! Strčit něco do komory neplatí! Uděláme pořádek ve všech koutech, na všech stolech, ve všech skříních, na všech místech.

Uvědomte si, že každá věc v bytě vám ubírá nejen kousek místa, ale také energie. Každá, dokonce i ta nejmenší. Stojí vám za to?

Nechte si opravdu jenom užitečné, potřebné věci, které vám dělají radost, které vás inspirují a které máte rádi. Pokud ještě stále schováváte medvídka, kterého vám věnoval váš miláček v únoru 1998 a s miláčkem jste se dávno rozešli – pryč s takovou „pozitivní“ vzpomínkou. Vedle vás nemá místo. Vyhoďte ho bez váhání! Uvidíte, že se vám hned bude lehčeji dýchat. Zvlášť když všude utřete prach a umyjete podlahu :).

Očista závazků. Vzpomenete si, kolik let už se chystáte udělat něco se svou angličtinou? A jak dlouho slibujete, že zajedete do Liberce za tetou Helenou?

Kolik bodů ze svého novoročního plánu přepisujete každý rok na nový papír? Vybavte si všechny takové sliby, které jste dali sami sobě nebo někomu jinému. A rozhodněte se, jak s nimi naložíte.

Možnosti jsou vlastně dvě: (1) udělat to a (2) zříci se jich jednou provždy a vyřadit je ze seznamu. Pokud ovšem nedokážete tetu Helenu ze seznamu vyškrtnout, jeďte za ní hned zítra. Pusťte se do věcí rovnou, netahejte s sebou náklad neurčité zodpovědnosti a nespokojenosti se sebou samým.

Očista vztahů. Skoncovat se všemi vztahy, které vás táhnou zpět a zavalují depresí. Zříci se kontaktů s každým, kdo věčně jen kritizuje a je neustále nespokojený. S každým, s kým už nemáme nic společného. Naučit se odejít, naučit se říci NE. Dovolit si být „nevděčný“, „nevychovaný“, „cvok“ nebo i „mrcha“, má-li to být cena naší svobody. Výjimkou jsou rodiče. Vztah s nimi je podle mého soudu třeba pěstovat stále . Ať je to jak chce těžké.

Týden 3. Plány, cíle a sny

Zapisovat a plnit plány. Leží před vámi seznam plánů z předchozího týdne. Jak to s ním vypadá? Vyvolává ve vás radost, nadšení a přání vykasat si rukávy? Pokud ne, bylo by možná dobré pár bodů z něj vyškrtnout. Nebo je splnit a pak je vyškrtnout…

V obou případech vás čeká příliv sil a chuti do života. Vzpomeňte si, co máte rádi, nebo jste kdysi rádi měli. Nezapomeňte si naplánovat nejen práci a peníze, ale také odpočinek, čas s přáteli a těmi, koho milujete, čas pro sebe (na tento bod skoro každý vždycky zapomene).

Je třeba sestavit si takový plán, který se vám bude chtít plnit, ze kterého budete nadšeni a už už se do něj budete chtít pustit. Dát tam úplně všechno. Udělat ze svého života knihu, kterou byste si sami rádi přečetli. A do této knihy doplnit konkrétní kroky a konkrétní data.

Seznam nepravděpodobností. V čem spočívá? Sestavte si seznam snů, u kterých máte zato, že se nikdy nevyplní. Prostě tak bláznivých a nedostižných, že věřit v jejich naplnění vás nenapadne ani náhodou. Něco jako vládnout celému světu nebo vystoupit na Everest v devětaosmdesáti letech. Představte si, že máte k dispozici peníze, styky, že máte nezbytný talent… A zapište nepravděpodobné sny.

Víte, co se stalo mně? Na začátku roku 2014 jsem si několik takových hodně odvázaných snů zapsala. S pocitem, že tohle asi opravdu nevyjde… A ono to u většiny vyšlo! Dnes mi některá mě tehdejší přání připadají vlastně dost skromná. Ovšem – je za tím rok tvrdého snažení a práce.

Někdy si zkrátka musíme postavit laťku tak vysoko, že sami pochybujeme. Ale ona tam je a čeká, jestli se odvážíme, jestli to zkusíme… a o tom to celé je. Nebát se, zbavit se pochyb a jít do toho. Může to jít těžce, může se to nezdařit, ale to konec konců není rozhodující. Člověk to má zkoušet znovu a znovu. Co se zdálo bláznivým snem se může splnit.

Plánování každý den. Každý den večer sepsat plán na den další. Krátký, přiměřený, ale nějaký plán je třeba mít. Už od večera – to je důležité. Dokonce i když si následující den na svůj plán ani jednou nevzpomenete, vaše výkonnost se mnohonásobně zvýší. To je prověřený fakt.

Nezapomínejte také nahlédnout do svého celkového plánu a ptát se sami sebe – držím směr? Jdu správnou cestou? Pohybuju se vůbec někam? Proč to dělám?

Týden 4. Rozšiřujeme hranice

Zkusit žít jinak. V těch nejmenších maličkostech. Jít do práce jinou cestou. Sednout si do neznámé kavárny nebo zajít do velmi drahého obchodu. Vyzkoušet nový druh sportu. Zkusit dělat něco, co jste ještě nikdy nedělali. Každý den, když se zabýváte svými obvyklými věcmi, zkuste se optat: co bych teď mohl udělat jinak? Vytvořte si návyk zkoušení nových postupů, opouštění vyšlapaných cest.

Opustit zónu komfortu. Pokud jste se opravdu drželi předchozích bodů a snažili se je plnit, podnikli jste už dost významný pohyb k opuštění své komfortní zóny. Ale zkuste jít ještě dál a podívat se do očí různým svým strachům. A nejen podívat do očí, ale zkusit se s nimi popasovat. Bojíte se výšek? Co zkusit seskok padákem? Máte strach ze šéfa? Vzhůru za ním s nějakým novým návrhem! Neradi se seznamujete s novými lidmi? Tak šup na večírek s nějakou novou společností! A sami, abyste se neschovávali za kamarádku nebo přítele. Učte se pěkně v polních podmínkách!

Odpočinek. Mysleli jste snad, že to bude jenom práce? To ne. Ale musí jít o odpočinek mimo dům, s vypnutým internetem, o samotě. A s povinnou a poctivou zpětnou vazbou. Tak – co to vlastně bylo? Jak to probíhalo? K jakým změnám došlo? A jak dál žít po tom, co jsem to absolvoval?

To, co vás čeká v půli cesty (nemluvím o jejím konci, je to cesta bez konce), překoná vaše očekávání. Když budete dělat tyhle tolik prosté a jednoduché věci každý den, když je zabudujete do svého života, pocítíte harmonii a příliv sil, uvidíte světlo na konci tunelu a pěšinku, která vede správným směrem. Během času se pěšinka změní v cestu. Zní to pateticky, ale pravda už taková někdy bývá.


Osobně se těším. Očista a plány – obě tyto aktivity mi odjakživa připadají hodně výživné, hodně mě posouvají samu k sobě, vždycky mě přimějí uvědomit si, co je pro mě důležité.

A jak to máte vy?

 

Převzato z www.pronaladu.cz

 

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.