Inspirace Goghem a impresionismem

Mám v obrazech ráda syté, výrazné barvy. Hodně mě inspiruje Vincent van Gogh se svými velmi kontrastními, a přitom tolik oku libými barvami.

Pořád jsem si říkala, v čem to je, že jeho obrazy jsou tak příjemné, i když jsou tak křiklavé, až jsem před nějakou dobou narazila na článek Caroline Jasper, která maluje nádherné moderní impresionisticky laděné obrazy:

caroline jasper1 - persuasioncaroline jasper1
Zdroj: www.carolinejasper.com

Caroline na svých stránkách krásně pojmenovává, co je pro ni v obrazu důležité: totiž světlo a zářivost barev. Říká, že pokud chceme, aby barvy byly zářivé, nesmíme je vzájemně míchat, ale pouze nanášet vedle sebe, aby se smíchaly až v našem oku. Barva, která nám vznikne spojením sousedních barev na sítnici, je mnohem sytější než ta, která nám vznikne jejich fyzickým smícháním na paletě. Na svých stránkách má Caroline báječnou tabulku, která krásně ilustruje, jaké barvy vznikají při sousedství různých dvojic barev:

9c816e848e79be7cb397c19477404f42
Zdroj: www.carolinejasper.com

Carolinina tabulka mi připadá velmi inspirativní, doufám, že inspiruje i vás k nějakým pokusům se sytými barvami tak jako mě:

venkov4  venkov6a

A mimochodem, i o impresionismu mohou být kurzy Malujeme špachtlí a Špachtle olejem, které najdete v mé nabídce ;-).

Mějte krásně barevný den 🙂

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.