Tajemství dobré kompozice

IMG_9902

Také se vám někdy stává, že něco nakreslíte nebo namalujete, vlastně to samo o sobě vypadá celkem fajn, ale obrázek jako celek nemá šťávu, jako by mu něco chybělo? Může to být tím, že jste nezvolili dobrou kompozici. Dnes si ukážeme pár triků, jak na to, aby kompozice obrazu byla příjemná.

Spousta začátečníků má tendenci umístit objekt svého zájmu do středu obrázku, takhle:

Dělají to v domnění, že tak bude obrázek působit vyváženě. Opak je ale pravdou. Umístění objektu zájmu do středu je v podstatě vůbec to nejnudnější, co se dá udělat.

Chceme-li, aby kompozice vypadala dobře, musíme objekt našeho zájmu posunout někam ze středu pryč do nějakého oku libého místa. Kde takové místo najdeme? V zásadě na to znám dvě pravidla:

1. První je pravidlo zlatého řezu, které říká, že si máme obrázek pomyslně rozdělit ve vodorovném i svislém směru na třetiny a objekt našeho zájmu umístit do některého z vzniklých průsečíků:
zlatý řez
Nejčastěji se asi využívá průsečík, který jsem vyznačila červeně (pravděpodobně z toho důvodu, že jsme zvyklí číst shora dolů a zleva doprava, takže naše oči vlastně „putují“ po obraze od levého horního rohu a je pro ně příjemné, když na to „hlavní“ narazí až po nějaké chvíli putování :-).

2. Druhé je pravidlo roh-roh roh-střed, které říká, že máme jednou linkou spojit jakékoli dva protilehlé rohy obrázku a druhou linkou některý ze zbylých rohů a střed protilehlé strany a objekt našeho zájmu umístit do průsečíku. (Průsečíků může být opět několik podle toho, jaké rohy/středy spojíme, viz např. dva následující obrázky.)
rohrohrohstřed1 rohrohrohstřed2

Vedle vhodného umístění objektu našeho zájmu je z pohledu kompozice důležitá ještě další věc, a tou je dostatečná rozmanitost v obrázku. Když například malujeme mraky, není dobré namalovat všechny stejně velké a podobné tvarově, natož ještě ve stejné výšce a podobných rozestupech:
opakování
Pro oko je mnohem příjemnější, když jsou mraky tvarově rozmanité a rozmístěné náhodně:
rozmanitost

Doufám, že vám tyhle jednoduché tipy pomohou k oku libějším výsledkům při vaší tvorbě. Mějte pěkný den a malujte s úsměvem 🙂

Hanka

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.