Jak dostat do obrázku iluzi hloubky

hloubka3

Když kreslíme či malujeme něco reálného a chceme, aby to vypadalo prostorově, potřebujeme do obrázku dostat iluzi hloubky, tj. vzdálenosti směrem pryč od nás. Jak na to?

Ukážeme si to v šesti jednoduchých bodech:

První tři z nich ilustruje tento velmi zjednodušený obrázek:

1. Překryv

První bod je asi jasný: předměty více vzadu jsou zakryty těmi, které jsou k nám blíže.

2. Velikost

Předměty, které jsou vzadu, se zdají menší než ty, které jsou vepředu.

3. Pozice

Čím je předmět dál od nás, tím je zároveň na obrázku výš. (Tedy samozřejmě za předpokladu, že jsou všechny ve stejné výšce a díváme se na ně trošku z nadhledu.)

 

Teď další, možná už méně zřejmé bodíky:

4. Detaily

Toto je bod, který spousta začínajících kreslířů opomíjí. Směrem od nás totiž ubývá detailů, takže kupříkladu holčička vzadu nemůže mít tolik prokreslený obličejík jako ta vepředu:

hloubka1

5. Kontrast

Směrem od nás ubývá kontrastu a všechno se jaksi „slévá“ dohromady:

6. Linie horizontu

Při vnímání prostoru nám hodně pomůže, přidáme-li do obrázku linii horizontu, která nám poskytne orientaci jako v případě těchhle skalek někde na pláži:

hloubka3

Vyzkoušejte sami. Pěkný den,

Hanka

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.