Kulaté nádoby v perspektivě

hrneček

Na kurzech se hodně často setkávám s tím, že účastníci „nevidí“ správně okrouhlé tvary nádob, když kreslí zátiší třeba s hrnečkem nebo konvičkou. Jak tedy na to?

Ukážeme si to na hrnečku.

Hrneček je kulatý – ale jeho okraj bychom jako skutečně kruhový viděli pouze v případě, že bychom se do něj dívali úplně seshora.

Jakmile se na něj díváme „normálně“ jako když stojí před námi, místo kroužku vidíme z jeho horního okraje i dna elipsu. Spousta lidí má pocit, že obě elipsy mají být „stejně“ prohnuté, ale to je omyl. Čím více se blíží výška okraje hrnečku výšce očí, tím je elipsa placatější. Krásně je to vidět na následující fotce hrnečku s podšálkem, kde je zřejmé, že když máme oči (čočku fotoaparátu) ve výšce horního okraje hrnku, vidíme horní okraj natolik zploštělý, že je z něj vlastně jen rovná linka, zatímco spodek talířku vnímáme stále ještě jako elipsu:

hrneček  Zdroj: internet

Proč tomu tak je? Podívejte se na následující obrázek, který ukazuje, jak vidíme kruh v různých výškách vůči našim očím:

perspektiva epis

Představíme-li si okraj a dno hrnečku jako kruhy vepsané čtverci, v perspektivě je vidíme tak jako na obrázku. To znamená, že máme-li horizont (tj. výšku očí) výš než okraj hrnku, vidíme horní okraj hrnku plošší, jakoby splácnutější než dno (a obráceně, pokud bychom se dívali na hrnek zespodu, viděli bychom dno plošší a okraj oblejší):

hrnek perspektiva

Schválně si to zkuste natrénovat třeba na nějaké láhvi:
IMG

Svislá osa a vodorovné linky vám pomohou udržet symetrii nádoby.

Pokud by se vám nedařilo, doražte za mnou na kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou a můžeme to probrat osobně.

Hezký den a malujte s úsměvem 🙂

 

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.