Jaké akrylové barvy si koupit

IMG_2081

Chcete začít malovat akrylovými barvami a nevíte, jaké si koupit? Pokusím se vám trošku poradit.

Barvy jsou něco, na čem se nevyplatí šetřit. Levné „hobby“ barvy jsou často hodně řídké, s čímž se pojí i to, že špatně kryjí. Navíc neobsahují (kvůli tlaku na cenu ani nemohou obsahovat) kvalitní pigmenty, takže se vám může stát, že vám třeba ze žluté a červené vůbec nevznikne oranžová, jak byste čekali, ale že získáte jakousi nahnědlou nevábnou špínu.

Dnes se zaměřím na hustotu barev. Udělala jsem pro vás na ukázku takový malý pokus. Na paletu jsem nanesla tyhle vzorky:

Horní řádek zleva:

  • „hobby“ běloba z Nanu Nana
  • „hobby“ běloba z Lidlu
  • „hobby“ běloba z Hornbachu
  • umělecká titanová běloba značky Liquitex Basics

Dolní řádek zleva:

  • umělecká venetian rose značky Amsterdam
  • umělecká magenta značky Umton

IMG_2076

V dalším kroku jsem každý barevný bochánek trochu roztáhla špachtlí:

IMG_2080

Tady začalo být patrné, že hobby barvy z Nanu Nana a z Lidlu a barva od Umtonu příliš nedrží tvar a pod tlakem špachtle nedělají ostré hrany, jak by si člověk při malbě špachtlí přál, ale hrany mají měkké, oblé, rozteklé.

Následně jsem paletu pro dokreslení hustoty barev na pár minut postavila nasvislo. Výsledek myslím mluví za vše:

IMG_2081

Hobby barvy z Nanu Nana, Lidlu i Hornbachu plus barva od Umtonu stekly po paletě dolů. Ze zkušeností z kurzů vím, že „umělecké“ barvy od Kohinooru se roztékají poměrně dost také. Naproti tomu umělecké barvy od Liquitexu a Amsterdamu si zachovaly svůj tvar.

Co z výše popsaného pokusu plyne?

Inu to, že pokud chci malovat ve větších vrstvách, ať už špachtlí, nebo štětcem, potřebuji opravdu kvalitní barvy, protože levné tekuté barvy se mi zkrátka budou roztékat a moje tahy (štětcem či špachtlí) budou měkké, rozplizlé. A jak už jsem řekla, s hustotou se do značné míry pojí i kryvost barev, což znamená, že pokud si koupím levné barvy, nemůžu se rozčilovat, že mi barvy nekryjí a prosvítají mi pod nimi spodní vrstvy. (To platí i o barvách od Kohinooru, které si nosí na kurzy velká většina studentů.)

Takže doporučuju nešetřit na sobě, mít se rád(a) a koupit si pořádné barvy, se kterými se mi bude pěkně malovat 🙂. Osobně mám ráda Amsterdamy, které poskytují poměrně solidní poměr cena/výkon. Liquitex Basics jsou co do hustoty a kryvosti lepší, ale o něco dražší. A Amsterdamy proti nim obsahují některé „mé oblíbené“ odstíny, takže prostě preferuju Amsterdam, od Liquitexu používám kvůli kryvosti jen titanovou bělobu. Jinak Liquitex dělá kromě řady Basics ještě řadu Professional Heavy Body, která je úplně hustá a dokonale kryje, ale je samozřejmě už výrazně dražší, pro účely amatérské malby naprosto zbytečně, takže ty si nekupuju :-).

A ještě jedna maličkost: levné barvy úplně specificky páchnou, při delší práci s nimi mi není úplně fajn, což umělecké barvy nedělají.

Tak, to je všechno, doufám, že jsem vám udělala trochu jasněji v tom, co si (ne)koupit,

mějte krásný den,

Hanka

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.