Kouzlo černobílé studie

IMG_2130zm

Dnes bych se chtěla krátce zmínit o studiích.

Spousta lidí si dělá přípravné studie jen velmi nerada, mají pocit, jako by dělali obrázek dvakrát, takže ten „hlavní“ už je pak vlastně tolik nebaví. Jelikož jsem sama velmi netrpělivý člověk, mám pro tenhle postoj naprosté pochopení. Ale v posledních letech se věnuju stále intenzivněji krajinám a čím dál víc uvědomuju, že černobílá studie může být velkým pomocníkem, který nám umožní ujasnit si řadu věcí:

1. Ujasníme si prostorové vztahy mezi jednotlivostmi v obrazu.
Díky tomu se nám podaří lépe „strefit“ perspektivu – na malé studii báječně uvidíme, jestli prostor směrem od nás ubíhá tak, jak má.

2. Ujasníme si světelné vztahy mezi jednotlivými plochami v obrazu.
Tento bod je velmi důležitý, protože právě to, jak zachytíme světla a stíny, dělá prostor prostorem. Pro to, aby byla zobrazovaná scéna plastická, je důležité, aby každá plocha byla „správně“ tmavá, tj. aby její tmavost (tonalita) odpovídala tmavosti originální plochy. Je jedno, jestli stín domu uděláme modrý, fialový nebo jiný – důležité je, že bude odpovídajícně tmavý.

Studie může být i poměrně maličká – osobně si dělám miniatury do velikosti 10×10 cm, spíš maličko menší. Používám tenký lihový fix, ale můžete samozřejmě použít i tužku či propisku.

Díky tomu, že si vytvořdením studie zviditelníme prostorové a světelné vztahy a zhmotníme své vidění znázorňované scény na papíře, uděláme si určitou představu o tom, jestli takto pojatý obrázek vůbec může vypadat dobře. A na základě toho si třeba můžeme realitu trošku přizpůsobit – zrušit nějaký strom či keř, víc zakroutit cestičku a podobně.

Mrkněte na následující fotku:

b54ba940cd89bc1ba6e4c95f9ffc55d3

Původně jsem uvažovala o tom, že z obrázku vynechám strom, protože se mi nelíbilo, že je úplně uprostřed, takže jsem si naskicovala toto:

IMG_2128zm

Díky tomu, že jsem si tuhle studii udělala, jsem ale usoudila, že strom v obrázku chci, a „jenom“ ho chci přesadit víc doprava, aby nestál úplně ve středu. Zároveň jsem usoudila, že ho nechci tak košatý. A udělala jsem si novou studii:

IMG_2130zm

No a tohle je výsledný obraz – olej špachtlí na plátně, 30×30 cm:

IMG_2152zm

Pokud byste si chtěli něco podobného vyzkoušet, doražte na kurz Krajina olejem.

Mějte krásný den,

Hanka

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.