Jednoduchý trik pro zlepšení kompozice vašich obrazů

Dnes mám pro vás jednoduchý trik pro zlepšení kompozice vašich obrazů. Představte si, že malujete zátiší tvořené třemi předměty… citronem, grepem a banánem.

Spousta lidí si je umístí vedle sebe, takhle:

Tohle rozmístění nám ale neposkytuje vůbec žádnou představu o hloubce prostoru.

Mnohem lepší volbou je umístit předměty tak, aby se navzájem překrývaly, takhle:

Teď víme, že citron je před grepem a úplně vepředu je banán. Vše leží na talířku, který vrhá trochu stín na stůl, takže ještě zvyšuje plasticitu celé scény, stejně jako tmavý stín mezi všemi třemi plody.

Stejně to funguje i u jakékoli jiné scény. Představte si třeba prince s princeznou, kteří kráčejí po cestě ke svému zámku. Co se stane, když je namalujete takhle:

No, zase to samé: máme jen malou představu o hloubce prostoru mezi postavami a zámkem, nehledě na to, že nám přímo uprostřed obrazu vznikne neskutečné množství hluchého místa.

Mnohem lepší je přistoupit k této scéně podobně jako k zátiší nahoře a udělat to tak, aby se postavy se zámkem překrývaly:

Najednou obrázek krásně funguje, máme představu o hloubce prostoru a navíc se stáváme součástí celé té scény (jsme přímo u postav), což je pro nás jako diváka mnohem příjemnější než být jen nezapojeným pozorovatelem.

Moje dnešní výzva tedy je: zkuste si postavit pár nějakých zátiší nebo vymyslet pár jiných scén, u kterých použijete tohle pravidlo s překrýváním objektů. Uvidíte, jak velikého zlepšení svých obrázků dosáhnete.

No a pokud si na to sami netroufáte nebo vnímáte ve svých obrázcích další nedostatky, můžete se zapojit do mého online kurzu na platformě Google Classroom, na kterém je vždycky dost prostoru pro vaše otázky a zdokonalování vašich výsledků, bez ohledu na to, zda jste pokročilí, nebo úplní začátečníci. Více informací najdete zde. Nebo samozřejmě můžete dorazit na některý z mých živých kurzů.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.