6 tipů, co dělat, když se zaseknete a nedaří se vám tvořit

Znáte ty dny, kdy máte obrovskou chuť něco tvořit, ale vlastně nevíte co, cítíte se tak nějak nanicovatě, pořád děláte něco jiného „důležitějšího“, neklidně těkáte sem a tam a zkrátka se nemůžete do tvoření tak nějak pustit? Já je mívám docela pravidelně.

A taky mám pár osvědčených tipů, jak na tyhle tvůrčí bloky vyzrát. Tady jsou:

1. Vyražte ven

Vyzkoušejte, co na vás funguje. Mému muži vyhovuje jít se toulat do centra Prahy a pozorovat lidi, já zas miluju jít si sednout někam do přírody a nechat se nabíjet jejím klidem a krásou.

V každém případě si změnou prostředí vyčistíte hlavu a dostanete se víc k sobě.

2. Foťte

Když už budete venku, udělejte si pár zajímavých fotek. Až se vrátíte domů, můžete se jimi probrat a načerpat z nich nápady. Můžete je načíst do počítače a pohrát si s jejich barvami, vytvořit z nich koláž nebo je jinak tvořivě využít.

3. Nechte se inspirovat druhými na internetu

Zalistujte třeba Pinterestem – to je nekonečný zdroj nápadů a inspirace. (Akorát to je to taky nenasytný žrout času, takže pozor na to, abyste nestrávili celý den u něj – já k tomu mám velké sklony ;-).)

4. Zameditujte si

Když si zameditujete nebo si alespoň na chvíli v tichu sednete, zavřete si oči a soustředíte se pouze na svůj dech, vaše mysl se ztiší, vaše myšlenky se zklidní a dají vám prostor otevřít se inspiraci, která za „normálního provozu“ ne a ne přijít. Pravidelná meditace vám může pomoci získat přístup k úplně novým oblastem tvorby. K tomu jen malý příklad: když jsme pravidelně meditovali, občas mi „sama od sebe“ přišla nějaká krátká básnička, a to navzdory tomu, že naprosto postrádám jakékoli básnické nadání. Tyto nečekané výkřiky do tmy přičítám stoprocentně pravidelným meditacím.

5. Prolistujte svůj skicák

Pořiďte skicák a při každé příležitosti ho využívejte: zapisujte si do něj myšlenky, čmárejte, kreslete, malujte, vlepujte obrázky, cokoli chcete! Když pak budete mít tvůrčí krizi, zkuste do skicáku nahlédnout, prolistovat staršími záznamy a třeba vás něco „praští přes nos“ a inspiruje vás k akci.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.