10 rychlých tipů pro kreslení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozhodla jsem se sestavit pro vás seznam rychlých tipů, s jejichž pomocí můžete rychle uvidět zlepšení ve svých schopnostech kreslit. Není to žádný ucelený návod, jen pár mých postřehů.

žárovka barevnáKreslení je řemeslo

Kreslení není žádná magická dovednost, se kterou se někteří lidé rodí a jiní ne. Je to řemeslo, které se dá naučit. Pokud chcete kreslit, kreslit lépe nebo kreslit jako profesionál – můžete. Kreslit se může naučit každý. Takže už o sobě nikdy neříkejte, že neumíte nebo nemůžete kreslit. Můžete. A můžete to umět.

žárovka barevnáPři kreslení jde z velké části o pozorování

Naučit se kreslit znamená naučit se dívat. Viděli jste někdy, že by někdo něco vyfotil, aniž by na to zamířil fotoaparátem? Samozřejmě, že ne. Přesto si spousta lidí myslí, že mohou dobře kreslit, aniž by se na danou věc dívali. A potom jsou zklamaní, když kresba nevypadá reálně.

Abyste mohli věci kreslit, musíte se na ně dívat. A to hodně. Doba, kterou trávíte pozorováním předmětu svého zájmu, by měla podle mých zkušeností tvořit nejméně polovinu času, který věnujete kreslení.

Kreslení je o pozorování. Když chcete nakreslit slona, podívejte se na něj. Dopodrobna ho prozkoumejte. Pochopte, proč ho vidíte tak, jak ho vidíte, pak ho nakreslete.

Čeho si máte všímat, najdete v novém ebooku, který už brzy najdete na mých stránkách.

žárovka barevnáPoužívejte zdroje

Tento bod souvisí s bodem č. 2. Pokud nemůžete objekty svého zájmu kreslit naživo, shromážděte si jejich fotografie nebo si je – což je ještě lepší – sami vyfoťte. (I když to spousta skalních příznivců kreslení naživo může odsuzovat.)

žárovka barevnáHledejte základní tvary

Všechno na světě se dá zjednodušit na základní geometrické tvary. Když zkoumáte objekt, který kreslíte, snažte se vypozorovat základní geometrické tvary, které spolu tvoří celkový tvar. Tyto tvary obvykle snadno nakreslíte. Teprve potom dokreslete podrobnější detaily. (Tento tip vám navíc urychlí práci).

žárovka barevnáNebojte se kontrastu

Nebojte se používat plnou škálu tonálních hodnot, tj. stupňů barvy od úplně světlé až po úplně tmavou. Kreslíte-li tužkou, můžete si vytvořit stupnici různých tónů šedé, a tu pak celou využijte ve svém obrázku. Díky tomu dostanete do svého obrázku správný vztah mezi světlem a tmou a vytvoříte pro diváka adekvátní iluzi prostoru a představu o zdroji světla.

žárovka barevnáPoužívejte čáry různé kvality

Kvalitou myslím tloušťku čar. Pokud kreslíte liniově, potřebujete s tloušťkou linie počítat. Když nakreslíte v některých místech linie tlustší, jinde tenčí, dodá to vaší kresbě na zajímavosti a pestrosti.

žárovka barevnáPoužívejte jednotný styl

Použijte v celém obrázku od začátku do konce jednotný styl. Pokud začnete kreslit volně a schematicky, pak tak obrázek i dokončete. Pokud začnete velmi přesně, pokračujte v tom až do konce. Jinak váš obrázek bude působit dojmem, jako by ho kreslilo víc lidí najednou. Proto se snažte, aby vaše kresba byla jednotná a harmonická.

žárovka barevnáDobře poznejte médium, se kterým pracujete

Vždycky byste měli vědět, jak se správně pracuje s pomůckami, které jste si zvolili. Je fajn experimentovat, ale dobré je znát možnosti a omezení jednotlivých technik.

žárovka barevnáUvolněte se

Kresba nesmí být strnulá. Takže když se snažíte definovat obrysy nějakého předmětu, nakreslete několik lehkých linií. Když jich nakreslíte víc, máte větší šanci „najít“ tu pravou. (Když si koupíte v tombole několik losů, taky máte větší šanci vyhrát, než když si koupíte jen jeden.) Držte tužku dál od špičky, než když normálně píšete. Zkuste kreslit celou paží, ne jenom zápěstím.

žárovka barevnáTrénujte, trénujte, trénujte

To je nejlepší tip ze všech. Musíte trénovat. O kreslení to platí úplně stejně jako o jakékoli jiné činnosti. Znáte to: učit se, učit se, učit se.

Pořiďte si skicák a kreslete doslova všechno, co vidíte. Kreslete každý den. Když nemůžete kreslit, alespoň se dívejte na věci kolem sebe a představujte si, jak byste je nakreslili. Jaké tam jsou tvary? Jaké tonální hodnoty? Kde je zdroj světla? A kreslete alespoň v duchu.

Přeju radostné tvoření a pokud máte pocit, že na to sami nestačíte, podívejte se na kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou, kde se učíme úplným základům kreslení s důrazem na kresbu portrétu:

Tento kurz je vhodný pro úplné začátečníky – obrázek „před“ a „po“ kreslila skutečně jedna a táž osoba.

 

Přijďte se přesvědčit, že umíte kreslit!

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Tipy a triky mailem

    Kreslíte či malujete a chcete se rozvíjet? Když mi zanecháte mailovou adresu, budu vám cca 1× měsíčně posílat mail s užitečnými tipy pro kresbu a malbu a informací o případných kurzech, které by vás mohly v tvorbě posunout dál. Z odběru mailů se můžete kdykoli odhlásit. Aby vám maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si přidat do adresáře mou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.

  • Aktuální info o kurzech

    Chcete dostávat informace o nově vypsaných živých kurzech? Zaregistrujte se níže. Aby vám moje maily nepadaly do spamu, nezapomeňte si do adresáře přidat mou mailovou adresu hanka@malujemesusmevem.cz.